TEDxChange – The Big Picture

TEDxChange 2012 e TEDx събитие, съвместно организирано от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и TED. Инициирано от Мелинда Френч Гейтс с домакин Крис Андерсън, събитието TEDxChange ще се фокусира върху въпроси, касаещи глобалното здраве и развитие. Събитията TEDxChange са от типа TEDx събития, които ще се излъчват в интернет на живо от конференцията TEDxChange. Нашето събитие се казва TEDxYouth@SofiaChange и е едно от многото TEDx събития, които ще се случат по целия свят на 5-ти април и ще допринесат за разширяване идеите възникнали на TEDxChange 2010.

460558_312558952155989_376442399_o-e13414576418

Настоящият икономически климат е поставил фокуса ни към непосредствените нужди, които са най-близо до нашия дом. Но сега, повече от всякога, от решаващо значение е да задържим вниманието си на факта, че сме част от една независима световна общност. И твърде много са хората в тази общност, които не могат да посрещнат техните основни нужди: храна, чиста вода, животоспасяващо медицинско лечение и ваксини. Не можем да продължаваме с бизнеса както обикновено. Направи принос към обществото, не пилей средства и не залагай в спортната борса на betfair. На 5-ти април, 2012 г. , ще направим стъпка назад и ще погледнем “голямата картина”: Защо трябва, ние като общество да продължим да инвестираме в световното здравеопазване и развитие? Как можем да действаме отвъд граници и политически ограничения, за да постигнем положителна промяна? И каква възвращаемост на нашите инвестиции можем да очакваме?

ЛЕКТОРИ

Джеф Чапин е машинен инженер и продуктов дизайнер, който работи за IDEO. Специализира в проектирането на решения за здравеопазването в развиващия се свят и е ръководил проекти в Субсахарска Африка и Южна Азия. Джеф ще оспори традиционните разбирания за “дизайн”, като подчертае важността на устойчивите, пазарно-ориентирани системи за развиващите се общества.

Свен Гиголд е член на Европейския парламент и един от създателите на “Attac Germany”. Свен е посветил голяма част от кариерата си на екологичните въпроси, които стоят пред индустрията, като цяло. Той ще говори за силата на колективните действия и как действията на отделни личности, общества и прогресивния бизнес могат да доведат до критични промени на национално и международно ниво.

Melinda_Gates Мелинда Гейтс е съпредседател на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Тя помага за цялостната насока на фондацията, управлява стратегиите, преглежда резултатите, и защитава въпросите, които стоят пред фондацията. Мелинда ще обсъди семейното планиране и как възможността да планирате променя живота на жените и техните семейства, и подобрява цели общества.

Местен, от Берлин, “JUST” е един от най-известните фотографи на графити, който документира “стрийт арт” движението повече от 10 години. В презентацията си, JUST ще направи завладяващ паралел между появата на Интернет и “стрийт арт” движението.

Деси БОШНАКОВА За TEDx, като кауза

Деси Бошнакова е доцент по Връзки с обществеността в НБУ, управител на ROI Communication – агенция за управление на комуникациите, издател, блогър и мечтател, от 2010 г. е част от екипа на Лаборатория за слава FameLab в България, а от 2011 куратор на TEDxNBU. В свободното си време е преводач за TED.Впуска се смело в смислени каузи и презентира във всички форуми за ПР. Обсебена е от модерните практики в образованието и има отличен нюх за добри книги, които след това превежда и издава, и еднакво се пали по организирането на специални събития, TEDх събития и търсенето на истини в поговорки и пословици. Ако има нещо, което я увлича повече от науката и TED, това са калинките (във всякакви форми и формати), Сър Кен Робинсън и необикновените обувки Camper.

Дилян ДИМИТРОВ За страстта, мечтите и смелостта да ги последваш

Дилян Димитров завършва Стопанско управление в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1998 г. След като сменя последователно през няколко години работата във фонд за рискови инвестиции, глобална финансова институция, и частна българска компания, през последните 6 години и половина се занимава с дялови инвестиции в един от най-активните инвестиционни фондове в Югоизточна Европа.Заедно с още няколко ентусиасти, в края на 2011 г. започват работа по проект за създаване на фонд за инвестиции в стартиращи иновативни компании по модела на YCombinator. В момента eleven е факт, и предстои да инвестира 12 милиона евро в иновативни проекти в региона

Отец ИВАН Вярата в преселението

„Приютът ни в Нови хан се препълни, а всеки ден ми звънят мъже и жени от цяла България и търсят подслон. Затова реших да купя къщи и да заселя част от бездомните в тях. Така ще имат не само покрив, но и дворове и градини, с които да се прехранват.

TEDxYouth@Sofia

Първото от поредицата младежки TEDx събития в България, се случи на 20 ноември 2010 г. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в гр. София. Повече информация за младежките TEDx събития можете да намерите на TEDxYouth@Sofia беше самостоятелно организирано събитие, под лиценз на TED с подкрепата на Телерик, Уолтопия, Жива Земя и Пощенска банка, което се проведе на 20-ти ноември в гр. София между 10 и 17 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Събитието е част от световния TEDxYouth ден, който провокира младежи по цялата земя. Нашият екип подбра за лектори вдъхновяващи публиката хора, които показват, че България е място за осъществяване на лични и общи идеи. Публиката се състоеше от над 150 ентусиазирани младежи между 14 и 26 години.

TEDGlobal Live

На 13-ти юли TEDxYouth@Sofia Goes Global Ви предостави уникалната възможност да видите в залата на хотел Holiday Inn Sofia пряко от Единбург: За първи път на живо в България TEDGlobal2011 Глобалната TED конференция за идеите, които си струва да бъдат споделени започна на 12 юли в Единбург и се излъчи пряко през целия ден на 13-ти юли в България. Това е събитие за тези, които ще движат бъдещето на света, тези които вдъхновяват и водят хората към нови открития и достижения на мисълта, дизайна, изкуството и науката.